7 trends voor de arbeidsmarkt 2024

18/04/2023
Recruitment
 1. Beroepsonderwijs wordt iets meer populair (maar krapte blijft)
  Om discriminatie op basis van opleidingsniveau tegen te gaan startte de overheid initiatieven zoals Stichting Guruz en de ‘slimme handen’ campagne.
 2. Jongeren blijven het kortst – ouderen werken het kortst
  Jongeren (onder de 25 jaar) werken volgens het CBS vaak fulltime en blijven gemiddeld 2,7 jaar bij hun werkgever. Tot 30 jaar ligt dit gemiddelde op 4 jaar. Vooral 55+ers werken (sinds covid) in deeltijd.
 3. Opkomst van CoPilot
  Microsoft CoPilot zorgt voor grote veranderingen, geïntegreerd in dagelijkse tools zoals Word en Teams, waardoor A.I. in 2025 of 2026 explosief zal groeien.
 4. Human Touch wint van High-tech in recruitment
  Aandacht en waardering zijn niet eenvoudig te automatiseren en doorslaggevend (misschien zelfs wel allesbepalend) voor conversie, succes, retentie, winstgevendheid en onderscheidend vermogen.
 5. Sourcingsdruk bereikt nieuwe recordhoogte
  De Sourcingsdruk, het aantal keer per kwartaal dat iemand benaderd wordt om van baan te wisselen, steeg in Q4 2023 naar 41,6%. Baanzoekers leunen achterover, recruiters zijn drukker dan ooit. Dit percentage zal verder stijgen.
 6. Door automatisering is het ‘echte’ sollicitatiegesprek de beste graadmeter
  Sollicitanten laten zich door A.I. en tools als In2dialog helpen, met goede inhoudelijke antwoorden (én vragen). Hierdoor neemt de waarde van de motivatiebrief en het cv af. De waarde van het echte contact en het face-to-face-gesprek neemt zo door alle technologische ontwikkelingen dus juist toe.
 7. Betekenisvol werk
  Werkzoekenden hechten steeds meer waarde aan betekenisvol werk, dat inhoudelijk uitdagend is en ruimte biedt voor ontwikkeling en autonomie.