Sterke employer brands zeldzaam

18/04/2023
Employer branding

Employer Branding wordt veel besproken, maar in de wereld van recruitment blijft het bouwen van een merk eerder een uitzondering dan een regel. De meeste recruitmentcommunicatie blijft vastzitten in oude, emotieloze formats en kanalen, met weinig onderscheidend vermogen. Terwijl Employer Branding in de komende jaren belangrijker kan gaan worden dan Consumer Branding!

Twee opvallende punten zijn:

  1. Organisaties focussen op WAT ze doen, niet op WIE ze zijn. De ‘werken bij’-pagina’s zijn vaak saai en informatief, met weinig eigenheid. Vacatures zijn lang en formeel, met standaard stockbeelden en weinig originele boodschappen. Het is verbazingwekkend dat organisaties met dergelijke sfeerloze communicatie nog steeds geschikte medewerkers aantrekken, wat verklaart waarom veel organisaties headhunters moeten inschakelen.
  2. Organisaties begrijpen hun doelgroep nauwelijks. Recruitment volgt een vast stramien met teksten die niet altijd aansluiten bij de beoogde doelgroep. Er wordt weinig rekening gehouden met verschillende kanalen die effectiever kunnen zijn voor bepaalde doelgroepen.

Employer Branding moet gaan over het authentiek en onderscheidend positioneren als werkgever om de juiste medewerkers aan te trekken en te behouden. Dit begint met het creƫren van een sterke medewerkersbelofte, gebaseerd op inzichten van de doelgroep en de unieke kracht van het merk.

Ons advies aan organisaties die goede medewerkers willen aantrekken: investeer in een sterk Employer Brand. Praat over wie je bent, niet alleen over wat je doet, en stem je boodschap af op je doelgroep. Breng je merk en de inzichten in je doelgroep samen in een onderscheidende, authentieke en aansprekende medewerkersbelofte.